Casa di Strega's blogg

Senaste inläggen

Av casadistrega - 10 november 2010 00:00

.

.

  

  .

Började som bäst fundera på om vi skulle få någon snö alls innan jul här i Uppland, när det igår mörknade alldeles för tidigt på eftermiddagen och kung Bore anlände i full storm. Det blåste 15 sekundmeter och snöflingorna föll lika mycket på tvären som nedåt.

.

När jag hämtade hem döttrarna från skolan, så blev bilen bombarderad av stelfrusna grankottar på den lilla skogsvägen närmast vårt hus – och det kändes betydligt säkrare att köra ut på ”stora” vägen. Åtminstone ett par hundra meter, för sedan hamnar man jämsmed ett jättegärde och då höll bilen istället på att blåsa ner i diket. Och vi har ingen liten bil…

.

Det var hyfsat väglag till skolan men urartade till full snöstorm på vägen hem.

 .

  

.

    

 .

Nu är jag ju ganska så förtjust i både kyla och vinter, så jag klagar inte – men någon ju jutsu-träning för yngre döttrarna inne i staden i gårkväll blev det inte, för på bara ett par timmar fick vi 2 dm snö och med tanke på hur det stormade, så var det bara på vissa ställen som det fanns farbar väg härute. Vår granne – han som plogar åt oss – var inte hemma, så det blev en inomhuskväll med familjen, nybakat bröd, varm O’boy & massor av värmeljus istället.

.

Och nu kommer det en liten dos Värdelöst vetande! Visste ni detta om snö och snökristaller?

      

.

Snö är nederbörd i form av iskristaller, enstaka eller sammanfogade, som faller från ett moln men kan även referera till snö som ligger på marken. Snöfall betecknar specifikt nederbörden och snötäcke betecknar snö på marken. Snö som virvlar upp från marken av tillräckligt kraftig och byig vind kallas snödrev. Snörök är ett tunnare snödrev, och ses företrädesvis på vägar.

.

Snö uppstår i de övre luftlagren när luft mättad med vattenånga kyls ned i temperaturer under 0 °C, vattenångan bildar då antingen fina droppar eller iskristaller.

.

Iskristallerna är vanligen platta och tunna, och har typiskt en sexarmad struktur i likhet med vanlig is. Vilken form denna kristall antar beror på temperatur och fuktighet. Särskilt i temperaturintervallet -12 till -16 grader är tillväxten av iskristallen särskilt gynnsam och ger upphov till den klassiska sexarmade strukturen, en så kallad snöstjärna. Vid högre temperaturer kan snöstjärnan vara trearmad, medan armarna vid riktigt låga temperaturen kan flyta ihop så att flingan blir mer rund. Det stämmer inte att det inte finns två identiska snöstjärnor, men sannolikheten att påträffa två exakt likadana är försvinnande liten.

.

När snöstjärnor faller genom fuktig luft nära noll grader får de en fukthinna, vilket gör att snöstjärnorna kan fastna på varandra och bilda en snöflinga. Särskilt stora snöflingor som bildas på detta sätt kallas lappvantar.

.

  

 

Förekomst av snö i världen:


Turkosa länder - Snöfall förekommer på platser belägna över och under 1000 m.ö.h

Klarblå länder - Snöfall förekommer på platser belägna över, och i sällsynta fall även under, 1000 m.ö.h

Rosa länder - Snöfall förekommer endast på platser belägna över 1000 m.ö.h. 

Grå länder - Ingen snö alls.”


Källa: Wikipedia m.fl

 .

     

.

Dixie är av den åsikten att snö, kyla och vinter helst borde avskaffas. Hon går inte ens ut utan en liten hjälpande puff i baken, tittar anklagande på oss när vi tvingar henne att kissa utomhus och darrar gärna väldigt ynkligt om hon vet att vi iakttar henne. 

 .

  

Har hon väl kommit över den första köldchocken, så finner hon sig i våra långpromenader (så länge hon får röra på sig hela tiden) och kan t.o.m leka med Leo i snödrivorna – även utan täcke.

.

Några bilder från tidigare får illustrera hennes åsikt om det vita, kalla…

Våra musdosor som jag skrev om för ett tag sedan har varit ikopplade i någon vecka nu – och…      …inomhusmössen har minskat betydligt i antal!

Det händer fortfarande att vi hittar någon enstaka muslort där den inte borde vara, men inga fler möss hörs springa ikapp i innerväggarna på kvällarna och det är förhållandevis länge sedan vi fick napp i musfällorna. Totalt den här säsongen har vi fångat och släppt ut 8 stycken – och med lite tur så har vi nu kommit tillrätta med våra snyltgäster! Döttrarna vill förstås fortfarande ha en katt, men husse vidhåller att vi ska avvakta med det inköpet..

      

.

Några bilder från Halloween kommer här:

.

 

 ..

Ann-Sofie, Kennel Prickiga pojkar tipsade om orange (och väldigt pumpalik) köttfärsfylld paprika att äta och det provade vi förstås. Just den bilden är snattad från nätet någonstans, för inte var våra paprikor så där snygga när de kom ut ur ugnen.     

 ..

Till efterrätt serverade vi vaniljglassfyllda apelsiner, med chokladfingrar i. Först vår egen bild av ”tillverkningen”, sedan någon annans bild av det färdiga resultatet – vi har lite att arbeta med till nästa år, då just ”sammansättningen” av maträtterna inte var det lättaste att få snyggt och prydligt...  

.

   

.

   

 .

Och så Tim förstås – han blev också Halloweendekorerad i år!   

.

   

 .

Sist idag vill jag passa på att tacka både Bara Sara & Anette med Izor för awarden jag tilldelades i era bloggar den 30 oktober & den 2 november! Tack!

.

     

 .

För er som inte redan vet det, så är Bara Saras blogg (numera) proppfylld med bilder på familjens senaste nytillskott, lilla Lakriz Izorsson – en riktig godbit som ger brunprickiga Coco en svettig vardag!  

Och Izor är ju en favorit sedan länge, länge...   

 .

.

Frid!     

ANNONS
Av casadistrega - 29 oktober 2010 00:00

 .

 .

  


 Att hålla koll på vilka - eller vad - som kan tänkas skrämma slag på en...

 ..

.

 .

…att tända ljus…

    

.

 .

…och att akta sig för eventuella elakingar.

 .

 

   .

.

Hoppas att ni får en rysligt bra helg!


.

Frid!     

ANNONS
Av casadistrega - 27 oktober 2010 00:00

.

.

  

.

Tack, Pia för awarden vi fick via din blogg! Tycker att de är lite roliga alla de här ”award'arna” som cirkulerar, eftersom man ofta får reda på lite mer om sina cybervänner som man kanske inte kände till sedan förut.

Detta ingår att göra när man fått awarden:

.

  • Kopiera in award-bilden i sin blogg för att visa att man fått den.
  • Tacka och länka till den som nominerade den.
  • Nominera 7 andra bloggare och länka till dem.
  • Berätta 7 saker om sig själv.

.

Och det är alltid lika svårt att välja ut bara några stycken, av alla braiga bloggar man läser och följer. Den här gången skickar jag inte awarden vidare till några hundbloggar (känns väldigt konstigt, faktiskt) även fast det är dem jag läser oftast – utan tipsar om lite annat istället:


*Mönsterarkivet - ett omväxlande och kreativt ställe när man känner för att göra något nyttigt men lider av idétorka.


*Politiskt Inkorrekt – för deras nyheter, som skiljer sig lite från vad man brukar få läsa om i den vanliga nyhetsbevakningen.    


*Söta saker – mmm…  


*Rubinara.se – såå fina foton!  


*StumbleUpon - Istället för att zappa på TV’n, prova att zappa runt här istället. Här hittar man allt mellan himmel och jord!  


*I skuggan av ett världsarv; ”Inte långt ifrån Radiostationen i Grimeton sker i det tysta märkliga och omärkliga saker. Det gäller bara att titta uppmärksamt även där man minst anar det.”  


*Massor med nagelidéer!  

.

7 saker om mig själv då, hmm…


1. Älskar värdelöst vetande (som f.ö inte alltid är så värdelöst) och älskar bibliotek där man hittar massor av den varan.


2. Tycker inte om halvfabrikat och suspekta E-nummer i maten.


3. Är varken vänster- eller högerhänt, utan använder den hand som är närmast. Skriver dock mindre fult med högerhanden.


4. Tycker om att spela Othello.


5. Är helt hopplöst ohändig med verktyg, och husse har gett mig verktygsförbud för att jag inte ska bli helt invalidiserad eller förblöda…


6. Sover ofta och gärna middag. Har inga som helst sömnproblem och kan somna alltid och överallt. Somnar om på nolltid om jag blir väckt.


7. Skulle vilja ha, men har verkligen inte gröna fingrar. Krukväxter som flyttar hit överlever sällan mer än tre veckor… För det mesta tar jag kål på dem själv – men den här stackaren har fallit offer för våra objudna och långsvansade vintergäster någon natt i förra veckan:

.

     

.

Pelargon med frisyr "Kojak"

.

Vilket för oss in på nästa stycke: Musdosorna har anlänt!

Jag trodde att vi beställt en dosa, men det kom tre stycken i paketet. De är nu uppsatta på strategiska platser i huset och vi väntar med spänning på att våra snyltgäster flyttar långt bort och håller sig borta i fortsättningen. Återrapport följer!

Sedan sist har vi lyckats fånga in 3 stycken till i fällorna, och vi är nu uppe i totalt 8 den här säsongen. Man undrar ju hur många som egentligen bor i väggarna…

.

Igår var jag på besök hos kennel Bello Blanco och beundrade små, prickiga valpar och fick en givande pratstund med Mimmi som äger valparnas mamma. De var såå söta, men gudars vilka tänder de är utrustade med! Det blev till att plocka fram stora hårklämman för de både fastnade och trasslade in sig i mina lockar.

.

.

   Några bilder på de små underverken, som nu är dryga 6 veckor unga:


   .

.

..

"Mmm - här kommer maten!"

.

.

"Vad åt du?"

.  

.

 Och neej, ingen följde med hem!   


.

Frid!        

--------------------------------------------------------------------

.

Säsongens musskörd:

            .

                           


 

P.S Hade visst glömt att fylla i rutan "Tillåt kommentarer till det här inlägget" när jag publicerade det - men det är fixat nu! Tack Bara Sara för upplysningen!      D.S

Av casadistrega - 22 oktober 2010 00:00

  .

.

Läser på era bloggar att det har snöat i Skåne, i Borås och i Värmland, och svågern meddelade att det var/är trafikkaos mellan Enköping och Stockholm.

 .

Husse körde vår lilla taxi ner mot Arlanda i morse, men kom tillbaka ganska så omgående – det var flera medtrafikanter i diket på vägen dit – och for vidare till Uppsala istället för att inhandla och få monterat nya dubbdäck på våra bilar.


Inte en enda flinga snö har landat på marken där vi bor:

 .  

.

Men minusgrader har vi!

 .

    

 

 .

Frid!    


Av casadistrega - 21 oktober 2010 00:00

.

.

Jag måste nog ta tillbaka det jag skrev i förra inlägget – det var inte på grund av kaffespill som bokstäverna på mitt gamla tangentbord slutade fungera. Det var den totalt odatatekniska Stregan som på egen hand lyckades tillverka ett helt onödigt ”fel”:

.

  

.

Vi köpte en laptop i förra veckan, vår allra första. I den finns Windows 7, istället för som på den stationära datorn, Windows Vista. Och i Windows 7 finns ett litet program, som framställer små ljusgula Post-It lappar som sedan kan fästas vart som helst på laptopens skrivbord. Mycket praktiskt och mycket bättre än pappersvarianten, som har en förmåga att hittas på de mest konstiga ställen…

.

Strega tänkte till och kopierade sedan hela programmet, med ”Setup”-filer och alla slags drivrutiner, lade det på ett litet bärbart minne och flyttade över alltihop till stora datorn. Packade upp det enligt konstens alla regler (nåja - kanske inte, men uppackat blev det iaf) och – häpp – de små gula lapparna kunde nu användas på bägge ställena. Såå bra!

.

  

.

Problemet blev, som ni redan vet, att vissa bokstäver slutade att fungera. Vissa ganska så väsentliga bokstäver dessutom… Inte hade jag en tanke på att det kunde vara det lilla programmet som stökade till det, så jag svor och tog med mig plånboken till datoraffären och införskaffade ett nytt, platt, odammigt, dyrt och flashigt tangentbord. Husse kopplade sedan in det - men inte f*n fungerade bokstäverna x, c & v bättre för det!

.

  

.

Just då hatade jag datorer mycket, och tänkte att jag skulle sova på saken innan jag beslutade mig för vad som skulle göras härnäst; skicka husse att banka på den stackars datorförsäljaren som sålt undermåliga tangentbord till en av sina kunder eller rannsaka mina tekniska kunskaper och fundera på om det kunde vara något annat än det nya tangentbordet det kunde vara fel på.

.

Nästa morgon beslöt jag mig för att återställa datorns prestanda till hur den var en vecka tidigare, innan bokstäverna försvann. Et voilá – bokstäverna kom tillbaka!

Det tog nu inte så lång tid att räkna ut vad som hade tillkommit/förändrats under denna vecka, så husse slapp utflykten till datorbutiken och vår stationära dator saknar numera inbyggda digitala Post-It lappar…

.

Det nya, fina tangentbordet behåller vi och förvarar på en kaffe- & dammsäker plats för framtida bruk – för det är nog bara en tidsfråga innan det kommer att behövas ändå.

 .

. 

Frid!      

.

--------------------------------------------------------------------

.

Säsongens musskörd:

.

                          

Av casadistrega - 18 oktober 2010 00:00

.

.

Mitt tangentbord har förmodligen fått någon kaffeskvätt för mycket på sig, för bokstäverna x, c & v lyser idag med sin frånvaro vid skrivandet. Man kan ju tycka att dessa bokstäver kanske inte används så himla mycket till vardags – men prova att kopiera, klistra in och klippa ut utan dem så får ni se… Det tar sin lilla tid när man måste gå in i rullgardinslisterna upptill och leta reda på rätt rad, istället för att bara trycka ctrl+”vad-det-nu-är-man-vill”.

.

  

  

.

Helgen som gick var barnfri, då scoutkåren som våra yngsta döttrar är med i hade övernattningshajk söder om Uppsala. Vi vuxna passade på att gå ut och äta japanskt och titta på filmen ”Prince of Persia”, förutom de obligatoriska hundpromenaderna förstås.

..

.

Vi hade från början tänkt åka iväg med husvagnen en sväng, men minusgraderna satte ”P” för de planerna – då gasolcentralvärmen kärvar och verkar fungera bara när den själv känner för det. Hussen vägrade bo i en husvagn som hade samma innetemperatur som ett kylskåp, trots mitt förslag om att vi skulle ta med massor med värmeljus och extra raggsockor…

  

.  

Vi får nog be vår elektrikerkompis att titta på husvagnen så att inte kylan sabbar flera planer framöver.

.


I morse när vi vaknade såg köket ut som Beirut – mössen hade under natten knaprat sönder vitamintablettsburken och spritt ut innehållet över hela diskbänken…

 .

.

   …samt kalasat på en inte så oansenlig del av våra värmeljus:

.

.

Säga vad man vill om dem, men de är effektiva!

Dessbättre så hade två av dem tagit sig in i musfällan, så lite lön för mödan att städa efter dem fick vi:

   .

.

Nu räknar vi dagarna tills musdosan kommer med Posten!


.

Frid!    

.

--------------------------------------------------------------------

.

Säsongens musskörd:


          

Av casadistrega - 15 oktober 2010 00:00

.

.

Snart är det dags för årets favorit - Halloween!

.

  

.Spanar efter bus.

.

Buu!

.

 

Hittade den här sidan fylld med massor av Halloweentips:

 

http://www.marthastewart.com/photogallery/halloween-decorating

 

Hoppas ni alla får en trevlig helg!

.

Frid!    

  

Av casadistrega - 14 oktober 2010 00:00

.

.

Att vintern snart är här, märks väldigt påtagligt när man som vi bor mitt i naturen. Ni som har följt oss tidigare känner igen den här bilden;

 .

         

 .

Årets musjakt är i full gång, och jag vet inte om skogsmössen blivit fler i år jämfört med tidigare år, eller om de bara har lärt sig att man inte mister livet i musdödarfällor i vårt hus – so far har vi iaf lyckats fånga in två, och det finns fler! Man hör dem tassa kvickt fram i innerväggarna, och man ser spår efter dem både här och där på morgnarna.

 .

I förra veckan var det någon av dem som lyckades sätta i sig drygt en halv maskindiskmedelstablett, med omslagspappret utspritt i mikrosmå bitar runt omkring brottsplatsen. Hoppas att den inte fick magont!

     

 .

Operation ”Övertala-husse-om-att-vi-verkligen-behöver-en-katt” pågår från alla fronter, men han verkar ha mer bekymmer med eventuella fästingar i sängen från nämnda eventuella katt, än att mössen bokstavligen äter oss ur huset…

.

En fråga till er läsare: -Visst finns det fungerande antifästingmedel även till katter, typ Frontline eller så?  

 .

Förvånansvärt är att Dixie och Leo tar mössens besök med största ro, och de sover sig igenom hela nätterna utan att vakna – de reagerar inte ens när plåtburkar faller ner i diskhon! (Vi har det mesta av våra torrvaror i plåtburkar numera, eftersom i princip inget annat verkar vara mussäkert).

 .

De är nog så duktiga på att både larma och vakta hus och tomt mot människor som passerar utanför, men skogsmössen verkar inte betraktas som något främmande.

.

  


.

Frid!    

.

--------------------------------------------------------------------

.

Säsongens musskörd:


     


Presentation


En prickig blogg om vårt hundliv. :)

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2012
>>>

Senaste inläggen

Arkiv

Sök i bloggen

Länkar

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Casa di Strega's blogg med Blogkeen
Följ Casa di Strega's blogg med Bloglovin'

Get a (bad) translation


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se