Casa di Strega's blogg

Direktlänk till inlägg 13 april 2012

Helsingfors 1.

Av casadistrega - 13 april 2012 00:00

.

.

Är ni redo för en ny dos av värdelöst vetande?     

 .

Here we go!

.

Eller, förresten – först två svar till Anette & Christina från förra inlägget;

.

Till Anette: Jag har också hört att man i vissa delar av Finland, liksom på Åland, bara pratar svenska – men så är det uppenbarligen inte mellan Åbo och Helsingfors.

Jag trodde i min enfald att tvåspråkigheten fungerade i hela Finland, även om man kanske i praktiken föredrog det ena eller det andra språket till vardags, i talspråk. Uppenbarligen har jag levt med vanförställningar utan att veta om det.   

Till Christina: Tanken var från början att vi skulle göra om samma resa om 14 dagar när mellandottern ska hem igen. Men, eftersom husse ska åka på någon slags konferensresa samma helg – på Ålandshav, förstås      så blir det flygplan hem för mellandottern då.

.

 .

”Under sin 450-åriga historia har Helsingfors varit föremål för inflytelser från både öst och väst. Stadens färgstarka förflutna syns i arkitekturen, matkulturen och i programutbudet. I dag är Helsingfors en modern europeisk kulturstad som är känd för bland annat för design och högteknologi. Även musik- och modeutbudet har bidragit till att sätta Finlands huvudstad på världskartan. 

 

Sedan Gustav Vasa grundade Helsingfors vid mynningen av Vanda å år 1550 har staden genomgått mångahanda förändringar. Staden flyttade till den nuvarande platsen vid havet omkring hundra år senare. Till följd av krigen mot Ryssland i början av 1700-talet hade Sverige förlorat östgränsen och ryssarna kunde röra sig så gott som obehindrat på Östersjön, skyddade av sin flotta. Därför beslöt man bygga den stora fastningen Sveaborg utanför Helsingfors. Byggnadsarbetet inleddes 1748. År 1809 blev Finland en del av det ryska i imperiet. År 1812 blev Helsingfors huvudstad i storfurstendömet Finland och år 1917 huvudstad i det självständiga Finland.

 .

Helsingfors är en utmärkt stad för turister eftersom de flesta sevärdheter ligger på promenadavstånd i centrum. Turistbyrån föreslår sju olika rutter, längs vilka det finns mycket att se; gammal och modern arkitektur, museer och utställningar, varuhus och små specialaffärer, statyer och skulpturer. Rutterna går genom de vackraste parkerna och utsiktsplatserna i staden, från vilka man kan beundra utsikten över staden eller se ut över det öppna havet. Stadens historiska sevärdheter berättar om händelser som haft en avgörande betydelse för hela vårt lands utveckling.

 .

Trafiken i Helsingfors är fortfarande relativt lugn och stockar sig sällan. Därför finns det även i centrum rutter längs med vilka man kan promenera och uppleva livet i staden i lugn och ro. Styr stegen till exempel till stadens gröna oas Tölöviken eller gör en resa i tiden med en promenad i den gamla arbetarstadsdelen Berghäll. Upptäck Skatuddens jugendskatter eller ta färjan till Sveaborg. Sjöfästningen Sveaborg finns på en kvarttimmes sjöresa från Salutorget.

 

Turistinformationen vid Helsingfors stads turist- och kongressbyrå tillhandahåller gratis information om staden, dess sevärdheter, evenemang och tjänster. Vidare erbjuder den femstjärniga turistinformationen broschyrer, kartor och annat material. Välkommen!”

Källa: ”Helsingfors till fots”

.

.  

På Långfredagsmorgonen vaknade vi upp till finskt snöglopp och minusgrader. Våren kommer 2-4 veckor senare i Finland (vet vi nu… men det visste vi inte när vi packade våra resväskor).

Efter att ha fått i oss morgonkaffet och vaknat till lite mer, så tog vi en kort promenad över gården…

.

 

.

…och serverades sedan frukost hemma hos våra vänner och Bruno:

.

 

Ser ni att han ligger med sina framben precis som Dixie brukar göra?    

 .

.

Sedan var det dags att titta lite närmare på Helsingfors!

.

Utanför porten till Ambassaden ligger Södra hamnen – där också Helsingforsbåtarna från Sverige och Estland kommer in:

.

 

Så här nära hade det varit hem till våra vänner om vi hade valt att göra en dubbelt så lång resa (24 h) över havet:

.

 

.

Vi promenerade bort förbi Stadhuset

.

 

.

…till turistbyrån för att köpa oss varsitt grönt spårvagnskort.

.

 

.

 

.

Spårvagn nr 3 funkar lite som en sighseeingtur runt Helsingfors centrala delar, och med tanke på att vädret hade övergått från lite snöglopp till mera snöglopp, så verkade inte en långpromenad som det trivsammaste alternativet att se staden.

.

 

.

Spåvagnarna fanns både i grönt och ljusblått, den här var en av de modernare:

.

 

.

 

.

Vi stannade till vid Tempelplatsens kyrka som knappt syns utifrån, om man inte vet vart man ska leta:

.

 

.

 

”Tempelplatsens kyrka. Kyrkan är ritad av bröderna Timo och Tuomo Suomalainen och stod klar är 1969. Platsen för kyrkan avsattes redan i 1906 års detaljplan. Väggarna är utschaktade i berget och innertaket har beklätts med koppartråd. Kyrkan används av församlingen men där hålls också konserter, och tack vare sin egenartade arkitektur hör den till stadens populäraste sevärdheter. Sommartid är den också en populär vigselkyrka.”

Källa: "Helsingfors till fots".

.

Och den är mycket större inuti än utanpå:

.

 

.

 

.

 

.

 

.

Ännu lite mer om den kan ni läsa här om ni vill: http://sv.wikipedia.org/wiki/Tempelplatsens_kyrka


Efter stoppet vid kyrkan så regnade det jätteregndroppar, och det blev inga fler utomhuspromenader förrän vi var klara med spårvagnandet.

 .

 

 .

Helsingfors domkyrka:

.

 

Järnvägsstationen:

.

 

 .

När vädret blivit något lite torrare, så promenerade vi sista biten ”hem” till Ambassaden, från stationen genom shoppingkvarteren och Esplanadparken.

 .

En typisk Helsingfors-shoppinggata:

.

 

Fin skylt utanför guldsmedsaffären:

.

 

Och precis som på Åland, så har Finland också någon slags röd granit som vi sällan ser här hemma i Sverige. Visst blir stenplattorna snyggare med lite färg?

.

 

En del Bankomater i Finland heter som husse!   

.

 

 . 

Många gamla anrika och fina caféer finns i Helsingfors och naturligtvis måste vi besöka åtminstone ett av dem.    

.

Intressant meny!

.

  

(En örfil är en finsk kanelbulle).    

.

Jag tror att Finland har världens största maränger!

.

 

 .

Kombinationen vetebröd/wienerbrödsfyllning var jättegod! Vi delade på den här bullen, eftersom fatet den ligger på är i storlek som en vanlig mattallrik.    

.

 

.

En annan sak som var en positiv överraskning med Finland, var att laktosfria mejeriprodukter fanns som alternativ till de vanliga precis överallt. Och utbudet på t.ex laktosfri yoghurt var avsevärt mycket större än i hemma Sverige.

.

 

. 

Och Angry Birds-läsk hade de också!

.

 

 .

Jag avslutar dagens inlägg med en fråga.

Som ni kanske vet så har jag vissa, hmm, svårigheter ibland att tyda symboler och ”illustrativa” bilder, speciellt när de är ”förenklade”, som på informationstavlor och skyltar. En slags bild-motsvarighet till dyslexi, kanske?

 

.

Min familj brukar oftast låta mig tyda nya/okända/utländska skyltar först, för att sedan fnissa elakt åt mina förklaringar om vad de kan tänkas betyda. De brukar så gott som alltid ha en annan (och förmodligen riktigare) förklaring till skyltens budskap och detta är ett stort familjenöje numera…     

.

Dagens fråga till er läsare blir: Varför i hela friden skulle man vilja mata de stackars duvorna med draktänder/fotanglar?!

.

 

.

Tack igen till Neo & Mille för lån av bilder!     .

.

Ha en trevlig helg!

.

Frid!     

.

 

 
ANNONS
 
Cilla

Cilla

13 april 2012 13:41

Oj, det var länge sedan jag var här! Roligt med en liten utflykt!

http://Www.daimilus.net

 
Jennie

Jennie

14 april 2012 11:40

Vilken häftig kyrka! Och så massor med nyttig information som vanligt :)

http://prickigaprinsessan.wordpress.com

 
emelie & berit

emelie & berit

14 april 2012 19:36

kul med en liten semester! hihi, örfil!

jodå såna vetegrejer funkar nog på hundar med. jag brukar använda den på berit ibland iaf och inbillar mig att det funkar. ;)

http://www.prickig.se

 
Neo

Neo

16 april 2012 19:35

Fina bilder! Helsingfors är en rättså fin stad tycker jag, speciellt i solsken! ;)
Kram <3

http://solskygg.bloggplatsen.se

 
mille

mille

24 april 2012 15:36

Haha, angry birds drickan var coll, och jag tror att skylten betyder att man INTE ska mat afåglarna... alls... (Om du läser texten under:))

http://mille1.bloggplatsen.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av casadistrega - 23 april 2012 00:00

. .   . Vi har fått ett mail från Danmark. Det var inte ett positivt mail den här gången. . Jag skriver mer senare. . Sov gott & dröm sött, lilla älskade tant Brun!    .    .  . . Frid!       . ...

Av casadistrega - 20 april 2012 00:00

. . På söndagen var det dags för den långa färden hem igen, fast utan mellandottern.      Hon stannade kvar hos våra vänner på/vid Ambassaden i väntan på att PRAO'n skulle börja. . . Ambassadens utsida: .   Ambassadens insida:  ...

Av casadistrega - 15 april 2012 00:00

.   Andra och sista dagen i Helsingfors innan vi lämnade över mellandottern till Ambassaden och for hem mot Sverige igen. Neo & Mille har hjälpt till med bilder! Tack!       . . . Det regnade även denna dag, men vi slapp iaf snöflingor o...

Av casadistrega - 11 april 2012 00:00

. . Mellandottern är på PRAO nu. Vi trodde att det var skolans (och enbart skolans) sak att ordna PRAO-platser till sina elever, men antingen har vi missuppfattat det hela eller så har skolans ansvarsområde i det fallet numera hamnat på eleverna/...

Av casadistrega - 7 april 2012 00:00


. .   .      Frid!      .

Presentation


En prickig blogg om vårt hundliv. :)

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2012
>>>

Senaste inläggen

Arkiv

Sök i bloggen

Länkar

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Casa di Strega's blogg med Blogkeen
Följ Casa di Strega's blogg med Bloglovin'

Get a (bad) translation


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se