Casa di Strega's blogg

Direktlänk till inlägg 1 maj 2011

Grattis pappa Izor!

Av casadistrega - 1 maj 2011 00:00

.

.

Idag fyller valparnas pappa Izor 7 år – Dixie och telningarna skickar massor med nospussar!

.

           

.


  . 

Pia undrade i gårdagens blogginlägg om vi hade kommit på några namn till valparna ännu – och svaret är; ”Ja, det har vi”.  


 

.

De kommer att få namn som har anknytning till vårt italienska kennelnamn, och alla i kullen kommer att få namn som börjar på bokstaven E.

.

Varför ”E” kan man ju undra, är det inte vanligare att man börjar på bokstaven ”A” i första kullen?.

 

.

Och jo, det är det nog – men; 1) vi har inga planer på att föda upp så många kullar att vi kommer att behöva använda alla 29 bokstäver i hela alfabetet och då finns det utrymme att välja en annan bokstav som startbokstav än just A – som ju ”alla andra” gör. 2) Vår första dalmatiner hade ett namn som började på bokstaven B, vår andra hade ett namn som började på bokstaven C, och vår tredje dalmatiner är Dixie som ju börjar på bokstaven D. Och då verkade det alldeles naturligt att nästa skulle börja på ett E, eller hur?.

 .

.

Så – vi har spanat i kartböcker efter geografiska namn på E, vi har tittat i vanliga språklexikon (och på en hel massa andra ställen också), och sedan skrev vi tillsammans ner alla italienska namn/ord som vi tyckte var acceptabla på en stor lapp. Vi ville inte ha för långa eller för krångliga  (läs; outtalbara) ord heller. Det blev många ord på vår lista iaf….


  

.

För att minska lite på denna jättelista så tog vi varsitt exemplar av den, och var och en i familjen markerade ”sina” favoritord och sedan satte vi oss ner och kollade om det fanns några ord som vi alla hade markerat. Och då vart det inte mer än 10-15 stycken kvar och utifrån dem valde vi slutligen ut dessa;

.

* Hane 1: Elmo – är ett geografiskt namn, dvs. en plats i Italien.

* Hane 2: Ergo – betyder ”Jag är”, men också ”följdaktligen” & ”alltså” på italienska.

* Hane 3: Elfo – betyder ”alv” på italienska.

* Tik 1: Era – betyder ”tidsålder”, eller ”en lång period” på italienska.

* Tik 2: Elce – uttalas [Elltje] (?) - jag är verkligen urdålig på fonestisk skrift.      Uttalet från en infödd hittar ni här: http://sv.forvo.com/word/elce/ och ordet betyder ”järnek” på italienska.

.

Registreringspappren är inskickade till SKK, och stamtavlorna torde dyka upp under kommande vecka.  

.  


Och då valparna nu börjar närma sig 5 veckors ålder - närmare bestämt på tisdag den 3 maj, "öppnar” vi vårt Streganska hus igen för besök av valpspekulanter, och andra gäster också förstås.

Från detta datum är det (i princip) fritt fram att komma på besök om ni vill och framför allt kanske för att valparna ska få träffa fler människor än bara oss i familjen.

. 

.

Så här ser läget ut i valplådan idag:

Den brunprickiga tiken (hon som kallas Blå/tant Brun i bloggen) är till salu, liksom de tre svartprickiga grabbarna (Herr Gul, herr Grön & herr Svart). Den svartprickiga tiken (hon som kallas Turkos/tant Grön i bloggen) kommer att bo kvar hemma hos oss – det bestämdes slutligen över frukostbordet i morse.

.

Vi har några valpspekulanter, men vi har inte bestämt något med någon ännu, eftersom vi ville se lite vad det blev ”av” valparna först. Det verkar som att alla våra 5 valpar hör, de verkar vara synnerligen friska och utvecklas alldeles som de ska ”enligt boken”, och vi hoppas naturligtvis på att jättebra, jättetrevliga och jättedalmatinerintresserade valpköpare kommer på besök de närmaste veckorna!

.

Vi börjar så smått urskilja lite personlighetsdrag hos dem alla - men mer om detta senare!

Lite senare kommer också de individuella bilderna och ståbilderna – vet du, emelie hur svårt det är att få en fem veckors valp att stå snyggt uppställd? De är sladdriga i kroppen som Slime® och om de inte hoppar runt som små popcorn i en varm kastrull, så faller de ihop i små söta knubbiga högar (som dessutom är proppfulla med synålsvassa pirayatänder)... Vi som håller bäst på att öva på ”Stå-still-i-mer-än-2-sekunder, tack” men framgångsrikt är det inte! Inte än iaf.

. 

Herr Svart övar på "Sitt" (?)

.

 .

Frid!    

.

 
ANNONS
 
Monica

Monica

1 maj 2011 16:17

Fina namn på busgänget!
Och om det blir valpar här någongång kommer jag inte heller att börja på A och har inte tänkt följa alfabetet.

Lycka till med att hitta världens bästa dalmatinervalpköpare:))

http://pudal.se

 
Ann-Sofie

Ann-Sofie

1 maj 2011 18:29

grattis izor !!!!!!
herr svart får gärna rymma hem till mig om han vill..;) jisses så fin!
det är så mkt roligare tycker jag om man inte följer ordningen att börja på A utan man tar det man gillar istället. Jättefina namn . Era är hur vackert som helst o vad roligt att det stannar en liten kvar med er :)

http://prickigapojkar.blogspot.com

 
Pia

Pia

1 maj 2011 21:07

hahaha tycker nog herr svart är superduktig på sitt. Fina namn :D
Fattar inte varför ni bor så långt bort annars hade ni fått Skånebesök var dag Ser jättemycket framemot enskilda bilder på dina skönheter
Och Jättegrattis till finaste Izor på 7 års dagen

http://www.dalmatinerna.se

 
emelie

emelie

2 maj 2011 12:07

jag höll för ögonen så jag slapp läsa att lilla brun fanns kvar. ;) jag har en väldigt bra idé, vi är ju många som vill valpgosa nu i hela sverige så för att inte slita för mycket på vägarna kanske det är bättre om ni åker runt och hälsar på alla? jag anmäler mig som första besöksplatsen och vi bjuder på valfri middag! ;) jag var inte alls ute efter några seriösa ståbilder utan bara ett par på varje valp så man kunde skilja på dom. :) och gillade namnen, enkla och bra! :)

http://www.prickig.se

 
Anette o Nilla

Anette o Nilla

2 maj 2011 12:40

Jag gillar Emelies förslag - fast jag tycker ni börjar uppåt - helt ok om ni börjar hos Monica (och ev andra som bor däremellan), sen kommer ni till oss. EFTER det så kan ni få ge er av neråt landet. ;)
Och vi vinkar tillbaka till Herr Svart! =)

http://www.nilla.webb.se

 
Ingen bild

Strega svarar

2 maj 2011 12:46

Ha ha - en oväntad & positiv överraskning med att ha en valpkull visade sig vara just bensinpengen. Normalt åker vi väldigt många mil på en månad, till döttrarnas träningar och annat. Den här sista månaden har inte min bil rullat många meter alls! :)

Och TACK emelie för den näst sista meningen i din kommentar! ;)

 
Mimmi

Mimmi

2 maj 2011 16:39

Jättefina namn ni har på valparna!! Helt i min smak ;-) Håller fullt med dig att börja på A känns "tråkigt" och inte alls nödvändigt, vi gjorde ju inte heller det.
Vi kommer mer än gärna och hälsar på, hör av mig snart!

http://www.dalmatiner.tk

 
Anette

Anette

3 maj 2011 17:40

Izor hälsar å tackar för gratulationerna =)) Han fick sig en ny leksak i present så nå ålderstecken märks inte =)
Ni gör ett bra val som behåller tjocka Berta ;) Annars har hon fått flytta till mig =)
Å herr svart är min favvokille =) Kanske för att det är lill Izor =))

http://ivrigaizor.blogspot.com

 
Annki o Wilda

Annki o Wilda

4 maj 2011 10:56

Så otroligt söt han är där han sitter:)
Bland Grosseruppfödarna hade vi teman som namn och ingen gick efter alfabetet.

http://pargas.bloggplatsen.se

 
Marina

Marina

2 juni 2011 12:46

Hej
Så fin pappa Izor är. Vacker hund.
Så detta är eran första valpkurs, det visste jag inte. Jag är som sagt en ny besökare, har inte hunnit läsa allt ännu. Din blogg är jätteintressant att läsa enligt mig. Underbara fina foton.

Jag tycker att ni bjorde helt rätt med alfabetet med valparnas namn. Lycka till med att hitta valpköpare och så. Ni är guld värda.

Hör av er via min egen gsätbok, vill hitta hit igen. Ni är välkomna. Ha en riktigt fin helg.

Vänliga hälsningar från en ny besökare.

http://hem.passagen.se/yamahatjej

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av casadistrega - 23 april 2012 00:00

. .   . Vi har fått ett mail från Danmark. Det var inte ett positivt mail den här gången. . Jag skriver mer senare. . Sov gott & dröm sött, lilla älskade tant Brun!    .    .  . . Frid!       . ...

Av casadistrega - 20 april 2012 00:00

. . På söndagen var det dags för den långa färden hem igen, fast utan mellandottern.      Hon stannade kvar hos våra vänner på/vid Ambassaden i väntan på att PRAO'n skulle börja. . . Ambassadens utsida: .   Ambassadens insida:  ...

Av casadistrega - 15 april 2012 00:00

.   Andra och sista dagen i Helsingfors innan vi lämnade över mellandottern till Ambassaden och for hem mot Sverige igen. Neo & Mille har hjälpt till med bilder! Tack!       . . . Det regnade även denna dag, men vi slapp iaf snöflingor o...

Av casadistrega - 13 april 2012 00:00

. . Är ni redo för en ny dos av värdelöst vetande?       . Here we go! . Eller, förresten – först två svar till Anette & Christina från förra inlägget; . Till Anette: Jag har också hört att man i vissa delar av Finland, liksom p...

Av casadistrega - 11 april 2012 00:00

. . Mellandottern är på PRAO nu. Vi trodde att det var skolans (och enbart skolans) sak att ordna PRAO-platser till sina elever, men antingen har vi missuppfattat det hela eller så har skolans ansvarsområde i det fallet numera hamnat på eleverna/...

Presentation


En prickig blogg om vårt hundliv. :)

Kalender

Ti On To Fr
            1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Maj 2011 >>>

Senaste inläggen

Arkiv

Sök i bloggen

Länkar

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Casa di Strega's blogg med Blogkeen
Följ Casa di Strega's blogg med Bloglovin'

Get a (bad) translation


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se