Casa di Strega's blogg

Direktlänk till inlägg 30 april 2011

Valborgshelg.

Av casadistrega - 30 april 2011 00:00

.

.

Oj, vad tiden går fort!

.

Våren har mer eller mindre övergått i sommar – på bara någon vecka har alla träden runtomkring oss fått gröna små löv, och våra leriga åkrar är som små insjöar på sina ställen.

.

Vid vår lilla badsjö har det rensats bort vass runt kanterna och bryggorna ligger en god bit ut i sjön fortfarande. Det tar nog några veckor till innan vattnet är på ”normalnivå” igen och stranden och bryggorna möts där de ska mötas.

 

..

Och den här gången beror vårt lilla blogguppehåll inte på att något oplanerat eller annat hemskt har hänt, utan bara på att dygnet har alldeles för få timmar!   

.

..

Dixie har tappat den lilla extraknubbighet hon fick som dräktig och det enda välfyllda på henne nu är hennes juverrader.

.

   .

Hon fäller massvis med päls, fast jag vet inte om det bara är vinterpälsen som lossnar, eller om det är den obligatoriska fällningen efter dräktigheten. Hon ser inte ”tunnhårigare” ut än normalt iaf.

.

    

 .

.

På valpfronten händer det mycket just nu!

.

Vi har monterat bort ena kortsidan på valplådan och sålunda gett valparna tillgång till hela valprummet hela tiden. Deras favoritsovplats är fortfarande i den inre halvan av valplådan, där det alltid ligger minst en mjuk fäll, men om solen skiner och det är mer än normalvarmt i rummet så sover de emellanåt också på andra ställen.

.

Alla valparna har blivit mycket knubbigare, kanske beror det på att det finns mer mjölk per valp nu när de bara är 5 stycken, kanske beror det på att de får både nötfärsbullar och valpvälling utöver Dixiemjölken?  

.

De rör sig betydligt mycket mer nu, så egentligen borde de ha blivit smalare och inte knubbigare…

.

 

.

De äter nu två köttfärsmål (lunch och kväll) och två vällingmål (frukost och eftermiddag) per dag.
.

I köttfärsen tillsätts fr.o.m den här veckan lite grötris/formfranska och vitaminer + mineraler. Nästa vecka ska de också få börja smaka på ”vanlig” hundmat, så att deras magar är förberedda på annat än bara hemlagad mat när de flyttar hemifrån.

.

.

.

Jag hade någon vanföreställning      tidigare om att alla valpar radar upp sig snyggt och prydligt när de äter, alt. att de sprider ut sig jämnt runt matfatet – så där som man kan se på vykort eller på reklamfoton för hundmat.

Jag vet inte vad det är för ”fel” på våra valpar, för inte ser det ut så här hemma när de äter. Det ser mera ut som ett slagfält, både när de äter och när de är klara:

.

 

Fördelen med detta är väl att golv (och väggar!) blir skurade ett par gånger extra per dygn.

 

.

Valpvällingen spetsas med äggula och gräddfil – och välling har en oanad förmåga att sprida ut sig både högt och lågt!  

.

. 

För att inte tala om hur mycket välling som kan fastna på en valp… Det är tur att Dixie är en så god mor och tvättar valparna ordentligt efteråt!

.

Första gången det serverades välling var valparna minst sagt misstänksamma:

.

  

.

Nu lapar de sin valpvälling med god aptit, om än inte med bättre bordsskick än vid övrig matservering…

.


Vi har också börjat presentera olika (lek)saker för dem; tennisbollar, mjuka plyschdjur, Kong’ar, skålar, byttor och diverse kökssaker som kan vara bra att känna till. Kanske inte för att de ska bli mästerkockar som vuxna, utan för att de ska ha nosat på och utforskat lite olika material; metall, plast, trä, keramik osv.

.

Dixie föregår med gott exempel:

.

  .

Syskonöron är också ett material som utforskats noga:

.

 

.

Eller förresten, hela syskonen inklusive deras pälsar är väl genomgångna:

.

  

.

  

 .

  

 .

  

.

  

Liksom olika sorters tyg:


  

.

  .

Om man däremot utforskar sin mamma alltför hårdhänt (eller heter det hårdtandat?), så blir man tillsagd på ett sätt som ser mycket, mycket värre ut än vad det i verkligheten är:

.

  

.Effektivt var det iaf!

.

Annars måste jag säga att hon har en ängels tålamod med sina små. I de allra flesta fall när de använder henne som något att öva sin gnagteknik på, så pussas hon bara tillbaka:

..

  

.

I kväll är det Valborgsfirande inplanerat – hoppas er helg också blir trevlig!

.

Frid!     

.

 
 
Pia

Pia

30 april 2011 15:23

Åhh vad de växer .... Sötare och sötare blir dem har du kommit på några namn än? Ha en trevlig valborg och hoppas att det inte dröjer lika länge innnan nästa bildbomd ;)

http://www.dalmatinerna.se

 
Ingen bild

maria keinonen

30 april 2011 16:38

Här i Småland har vi haft sol från klarblå himmel i snart två veckor :-), Hoppas att få komma upp snart till er. Jag hör av mig efter helgen. Trevlig Valborg!

 
emelie

emelie

30 april 2011 16:58

från isbjörnar till dalmatiner! :) lilla brun hade rätt häftig teckning på ryggen tyckte jag. nu när dom har fått sina prickar borde det väl snart vara dags för enskilda bilder så vi verkligen får se dom små skönheterna? och precis som pia börjar jag bli nyfiken på namnen! :)

http://www.prickig.se

 
Anette

Anette

30 april 2011 17:42

Men jisses vad dom växt sen vi var ner =)
Dixie är helt underbar med dom små =))

http://ivrigaizor.blogspot.com

 
Ann-sofie

Ann-sofie

30 april 2011 19:48

så vackra små liv !!
den senaste kullen vi hade var så glupsk att en o en fick äta i taget.det var någon liten filur som annars tog allt !
ser väldigt fina ut,förstår att dixie är en mkt stolt mamma :)evelyn fällde också massor efter så mkt att man anade lite rosa hud genom pälsen ..men de blir snabbt sig själva igen :)
trevlig valborg!

http://prickigapojkar.blogspot.com

 
Jennie

Jennie

1 maj 2011 11:30

ååååå vad söta dom är!

http://www.blogtown.se/blog.php?id=prickigaprinses

 
Anette o Nilla

Anette o Nilla

2 maj 2011 12:34

Åh vad söta!!
När dom klättrar i matskålen när dom äter - när dom äter på varann - och när man håller fast i nån annans svans... ;)

http://www.nilla.webb.se

 
Ingen bild

Fia, Lucy o Bella

2 maj 2011 14:31

Ojoj så söta de är! <3 Daglig dos av dessa bilder så blir dagen bra! ;)

 
Marina

Marina

2 juni 2011 12:38

Hej igen
Så fort de växer valparna och vilken fantastiskt duktig tikmamma hon är. Underbara fina foton!
Vad har ni för kamera?
Är själv fotointresserad.


Vänliga hälsningar från en ny besökare.

http://hem.passagen.se/yamahatjej

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av casadistrega - 23 april 2012 00:00

. .   . Vi har fått ett mail från Danmark. Det var inte ett positivt mail den här gången. . Jag skriver mer senare. . Sov gott & dröm sött, lilla älskade tant Brun!    .    .  . . Frid!       . ...

Av casadistrega - 20 april 2012 00:00

. . På söndagen var det dags för den långa färden hem igen, fast utan mellandottern.      Hon stannade kvar hos våra vänner på/vid Ambassaden i väntan på att PRAO'n skulle börja. . . Ambassadens utsida: .   Ambassadens insida:  ...

Av casadistrega - 15 april 2012 00:00

.   Andra och sista dagen i Helsingfors innan vi lämnade över mellandottern till Ambassaden och for hem mot Sverige igen. Neo & Mille har hjälpt till med bilder! Tack!       . . . Det regnade även denna dag, men vi slapp iaf snöflingor o...

Av casadistrega - 13 april 2012 00:00

. . Är ni redo för en ny dos av värdelöst vetande?       . Here we go! . Eller, förresten – först två svar till Anette & Christina från förra inlägget; . Till Anette: Jag har också hört att man i vissa delar av Finland, liksom p...

Av casadistrega - 11 april 2012 00:00

. . Mellandottern är på PRAO nu. Vi trodde att det var skolans (och enbart skolans) sak att ordna PRAO-platser till sina elever, men antingen har vi missuppfattat det hela eller så har skolans ansvarsområde i det fallet numera hamnat på eleverna/...

Presentation


En prickig blogg om vårt hundliv. :)

Kalender

Ti On To Fr
        1
2
3
4
5
6 7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2011 >>>

Senaste inläggen

Arkiv

Sök i bloggen

Länkar

Besöksstatistik

Get a (bad) translation


Ovido - Quiz & Flashcards