Casa di Strega's blogg

Alla inlägg under mars 2011

Av casadistrega - 9 mars 2011 00:00

.

.

.   .

På 47:e dagen ägnar sig de blivande valparna nog mest åt att växa på längd och bredd - information i böckerna saknas om just detta dygn.     

Den blivande modern promenerar nu mer än hon springer ( ) och matten är snuvig och aningens lite klen.


.

Frid!     

.

ANNONS
Av casadistrega - 7 mars 2011 00:00

.

.

Till Monica www.pudal.se, (och kanske någon annan intresserad också):

.

.

   

.

Om du behöver ytterligare info - hör av dig!     .

.

.

Frid!       

.

ANNONS
Av casadistrega - 6 mars 2011 00:00

.

.

.

Den här bilden fick jag på mobilen strax efter midnatt tillsammans med meddelandet:

.

"Våran nying, vet inte om du är vaken, själv ska jag vara vaken till 2. Kram".  

.

Mellandottern satt eldvakt ihop med en seniorscout - det var inte kallt och väldigt stjärnklart.     

.

.

Husse och jag snickrade igår - och inget blodvite uppstod! (Helt normalt i husses värld med verktyg, väldigt ovanligt i min).     

..

Här kommer bilderna!

.

Den blivande valplådan är en bokhyllestomme från IKEA, och personalen tyckte att det var lite underligt att vi varken frågade efter eller ville ha hyllplanen som hörde till hyllan, innan vi förklarade vad vi skulle ha hyllstommen till.

.

.

.

Hemma! (Och den var tung att släpa in i huset!):

.

.

.

   Husse mäter, delar & slipar skiljeväggen som ska dela valplådan i två "avdelningar":

.

.

.

   Det här ska bli en dörr på ena långsidan, så att Dixie (och senare också valparna) kan ta sig i och ur valplådan lite enklare än att hoppa över kanten:

. 

 

.

.

     Sen var det dags att sätta fast lister som ska hålla skiljeväggen på plats: 

.

 

.

.

Èt voilà, så gott som klart!

Hålen till "rädda-valp-från-att-bli-klämd-pinnarna" är borrade, men pinnarna vi köpt var för tjocka - så vi måste införskaffa några nya som är lite tunnare...     :

.

  

   .

.

Nu ska bara botten lackas för att bli tät, de nya pinnarna ska köpas och monteras och sen torde valplådan vara så gott som klar för valpar!    

.

 

.

.Dagens mage ser ut så här:

 .  

.

.


Frid!     

.

Av casadistrega - 5 mars 2011 00:00

.

.

 

Kroppslängd hos de blivande valparna; 76 mm styck. Skelettets ”kalcifiering” ska vara helt klar på de delar som ska vara förbenade vid födseln.

.

Dixie har ätit rostat bröd med smör & ost på till frukost, sovit middag en stund, tacklat Leo när de var ute på förmiddagen så att han haltar lite, ätit en portion ”vanlig” hundmat toppad med en äggula och lite grädde och sover nu middag igen nedbäddad på sin mjuka & tjocka dyna omstoppad med sin älskade ljusblå fleecefilt.

.

  

.

Solen skiner från en klar himmel och det är bara -2 grader ute. Bådar gott inför döttrarnas utomhusnatt i natt.

.

 

.

På förra årets vinterhajk, som de då var för unga för att vara med på, var utomhustemperaturen -25 (!) så det borde rimligtvis inte vara några som helst problem med förfrysningar i år.

.

  

.

Husse och jag har precis fått i oss en sen lunch och nu ska vi snickra under resten av eftermiddagen.

.

.

Frid!     

.

Av casadistrega - 4 mars 2011 00:00

.

.

Yngsta döttrarna ska iväg med sin scoutkår och vinterhajka lördag till söndag, vilket innebär att de kommer att vara utomhus hela tiden och de kommer även att sova under bar himmel.

.

Den enda värmekälla som kommer att finnas tillgänglig där är en gigantisk lägereld - en s.k nying – som brinner i närheten hela dygnet. Senare i eftermiddag blir det en tur till någon friluftsbutik för att införskaffa sovsäckar och liggunderlag för vinterbruk.

.

Mamman får i helgen tillfälle att öva på att "Inte oroa sig i onödan", för förfrysningsskador och/eller brännskador.     

 .

  
.

Det är nu tre veckor kvar till valpning.    

.

Och vår valprumsplanering fortskrider.      Vi har påbörjat vårt valprum & valplådebygget – det ska slutföras under helgen är det tänkt.

.

Så här ser det ut idag:

  

.

  

.

  

..

Dixie’s mage har ökat markant i omfång sista veckan. Det förvånade mig att måttbandet bara visade en ökning på 4 cm, för det ser betydligt mer ut när man tittar på den.

Ska försöka ta någon bild på magen under helgen!

..

   

.

Dixie's energibehov har ökat väsentligt - störst behov har tikarna de sista 10-20 dagarna – och det är där vi är nu.

.

Hon har blivit ännu mer sugen på mat (trodde inte att det var möjligt    ) och vi har börjat utfodra henne tre gånger per dag, då hon faktiskt inte orkar äta upp en hel skål med mat per gång.

.

Hon lämnar inte matskålen om det är mat kvar i den, så för att stackars Leo ska få röra sig fritt i huset utan att få onda ögat från Dixie, så får hon nu lite mindre portioner, men oftare istället.

.

  

.

Eftersom småvalparna tar upp sin energi främst i form av glukos, är det viktigt att tiken, särskilt under de två sista veckorna, får minst 20% av sin energi i form av kolhydrater.

.

"-Mmm – rostat bröd till frukost…"      

.

Vi tror att Leo kommer att få en tuff tillvaro när valparna är födda, med tanke på hur Dixie försvarar dem och deras rättigheter redan nu. Förmodligen blir det fler ommöbleringar i huset, så att även hans rättigheter kan tillgodoses framöver…


.

Och valparna då? Hur går det för dem därinne?

.

Jo - i slutet på vecka 6 av dräktigheten har örsnibbarna har växt ytterligare lite mer så att de nu täcker örongångarna. De yttre könsorganen har börjat förändra sig till han- och honkönsutseende.

Tassarna och trampdynorna är nu färdigbildade, dvs. tårna är nu helt åtskiljda, och klorna är också klara. Tarmsystemet har lämnat navelsträngen och befinner sig nu helt i bukhålan.Höftbenet är komplett broskbildat. (Hos normalt utvecklade valpar så förbenas sedan broskskålen - en ganska lång tid efter födseln – om inte så blir det en ”osteochondroshund” vilket inte är helt ovanligt hos de större raserna. Osteochondros = fel i omvandlingen av brosk till skelett).


Under vecka 6 har valparnas päls börjat växa ut, och färgmarkeringar brukar kunna ses. Längre morrhår har de också fått. 

.

Förbeningen i skelettet är nu så långt gången, att man från dag 41-42 kan se fostren på röntgenbilder och kroppslängden har blivit 65-70 mm. Fostren liknar nu färdiga valpar, men kan fortfarande inte överleva utanför livmodern om de skulle födas för tidigt. 

.

Fostren har fram till och med nu 1/4 av sin födelsevikt – och de resterande tre veckorna kommer de alltså öka med 3/4 till!

.För er som är intresserade och vill hälsa på, eller er som redan hälsat på och vill komma igen så är det dags att passa på nu innan "dörrarna stängs", innan valpningen.

.

Vi kommer inte att låta främmande komma på besök (p.g.a. alla för oss okända bakterier, baciller och annan smittorisk) fr.o.m den 14 mars - tills dess att valparna är ca 5 veckor gamla.

.

Ring eller maila så kan vi boka dag och tid för ett besök!

.


Frid & trevlig helg!     

.

Presentation


En prickig blogg om vårt hundliv. :)

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4 5 6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2011 >>>

Senaste inläggen

Arkiv

Sök i bloggen

Länkar

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Casa di Strega's blogg med Blogkeen
Följ Casa di Strega's blogg med Bloglovin'

Get a (bad) translation


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se