Casa di Strega's blogg

Direktlänk till inlägg 4 mars 2011

Under bar himmel & 40:e – 42:e dagen.

Av casadistrega - 4 mars 2011 00:00

.

.

Yngsta döttrarna ska iväg med sin scoutkår och vinterhajka lördag till söndag, vilket innebär att de kommer att vara utomhus hela tiden och de kommer även att sova under bar himmel.

.

Den enda värmekälla som kommer att finnas tillgänglig där är en gigantisk lägereld - en s.k nying – som brinner i närheten hela dygnet. Senare i eftermiddag blir det en tur till någon friluftsbutik för att införskaffa sovsäckar och liggunderlag för vinterbruk.

.

Mamman får i helgen tillfälle att öva på att "Inte oroa sig i onödan", för förfrysningsskador och/eller brännskador.     

 .

  
.

Det är nu tre veckor kvar till valpning.    

.

Och vår valprumsplanering fortskrider.      Vi har påbörjat vårt valprum & valplådebygget – det ska slutföras under helgen är det tänkt.

.

Så här ser det ut idag:

  

.

  

.

  

..

Dixie’s mage har ökat markant i omfång sista veckan. Det förvånade mig att måttbandet bara visade en ökning på 4 cm, för det ser betydligt mer ut när man tittar på den.

Ska försöka ta någon bild på magen under helgen!

..

   

.

Dixie's energibehov har ökat väsentligt - störst behov har tikarna de sista 10-20 dagarna – och det är där vi är nu.

.

Hon har blivit ännu mer sugen på mat (trodde inte att det var möjligt    ) och vi har börjat utfodra henne tre gånger per dag, då hon faktiskt inte orkar äta upp en hel skål med mat per gång.

.

Hon lämnar inte matskålen om det är mat kvar i den, så för att stackars Leo ska få röra sig fritt i huset utan att få onda ögat från Dixie, så får hon nu lite mindre portioner, men oftare istället.

.

  

.

Eftersom småvalparna tar upp sin energi främst i form av glukos, är det viktigt att tiken, särskilt under de två sista veckorna, får minst 20% av sin energi i form av kolhydrater.

.

"-Mmm – rostat bröd till frukost…"      

.

Vi tror att Leo kommer att få en tuff tillvaro när valparna är födda, med tanke på hur Dixie försvarar dem och deras rättigheter redan nu. Förmodligen blir det fler ommöbleringar i huset, så att även hans rättigheter kan tillgodoses framöver…


.

Och valparna då? Hur går det för dem därinne?

.

Jo - i slutet på vecka 6 av dräktigheten har örsnibbarna har växt ytterligare lite mer så att de nu täcker örongångarna. De yttre könsorganen har börjat förändra sig till han- och honkönsutseende.

Tassarna och trampdynorna är nu färdigbildade, dvs. tårna är nu helt åtskiljda, och klorna är också klara. Tarmsystemet har lämnat navelsträngen och befinner sig nu helt i bukhålan.Höftbenet är komplett broskbildat. (Hos normalt utvecklade valpar så förbenas sedan broskskålen - en ganska lång tid efter födseln – om inte så blir det en ”osteochondroshund” vilket inte är helt ovanligt hos de större raserna. Osteochondros = fel i omvandlingen av brosk till skelett).


Under vecka 6 har valparnas päls börjat växa ut, och färgmarkeringar brukar kunna ses. Längre morrhår har de också fått. 

.

Förbeningen i skelettet är nu så långt gången, att man från dag 41-42 kan se fostren på röntgenbilder och kroppslängden har blivit 65-70 mm. Fostren liknar nu färdiga valpar, men kan fortfarande inte överleva utanför livmodern om de skulle födas för tidigt. 

.

Fostren har fram till och med nu 1/4 av sin födelsevikt – och de resterande tre veckorna kommer de alltså öka med 3/4 till!

.För er som är intresserade och vill hälsa på, eller er som redan hälsat på och vill komma igen så är det dags att passa på nu innan "dörrarna stängs", innan valpningen.

.

Vi kommer inte att låta främmande komma på besök (p.g.a. alla för oss okända bakterier, baciller och annan smittorisk) fr.o.m den 14 mars - tills dess att valparna är ca 5 veckor gamla.

.

Ring eller maila så kan vi boka dag och tid för ett besök!

.


Frid & trevlig helg!     

.

 
ANNONS
 
Anette o Nilla

Anette o Nilla

4 mars 2011 17:07

Vi håller tummarna för lagom milt väder då. =) Och hönsmamma som jag är, även fast mina är 17 & 18 år, så förstår jag vad du menar med träning att inte oroa sig. ;)

http://www.nilla.webb.se

 
Monica

Monica

4 mars 2011 17:53

Det blir ju ett fint rum till bäbisarna!

http://pudal.se

 
emelie

emelie

4 mars 2011 19:51

dom kommer nog klara sig fint i skogen! vad mysigt dom kommer få det med eget rum. :) rostat bröd! tur att int eberit läser...då hade hon nog hittat sig en hane och struntat i sin kastrering. ;)

http://www.prickig.se

 
Christina

Christina

5 mars 2011 11:45

Oj va tiden springer iväg, bara tre veckor kvar till valpning å Dixie ska få ett alldeles eget rum :) vilken lycka..
Det kommer att gå bra där i skogen för flickorna men jag förstår vad du menar...en annan har varit precis lika dan å är kanske lika ännu ;) man vill ju gärna ha lite koll :)
Idag skiner solen så härligt, så det blir nog en vända i skogen.
Ha de gött så hörs vi Kram Christina

http://www.123minsida.se/ivrigaizor

 
Pia

Pia

6 mars 2011 20:26

Så roligt att läsa hur bebisarna i magen utvecklas :D

http://www.dalmatinerna.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av casadistrega - 23 april 2012 00:00

. .   . Vi har fått ett mail från Danmark. Det var inte ett positivt mail den här gången. . Jag skriver mer senare. . Sov gott & dröm sött, lilla älskade tant Brun!    .    .  . . Frid!       . ...

Av casadistrega - 20 april 2012 00:00

. . På söndagen var det dags för den långa färden hem igen, fast utan mellandottern.      Hon stannade kvar hos våra vänner på/vid Ambassaden i väntan på att PRAO'n skulle börja. . . Ambassadens utsida: .   Ambassadens insida:  ...

Av casadistrega - 15 april 2012 00:00

.   Andra och sista dagen i Helsingfors innan vi lämnade över mellandottern till Ambassaden och for hem mot Sverige igen. Neo & Mille har hjälpt till med bilder! Tack!       . . . Det regnade även denna dag, men vi slapp iaf snöflingor o...

Av casadistrega - 13 april 2012 00:00

. . Är ni redo för en ny dos av värdelöst vetande?       . Here we go! . Eller, förresten – först två svar till Anette & Christina från förra inlägget; . Till Anette: Jag har också hört att man i vissa delar av Finland, liksom p...

Av casadistrega - 11 april 2012 00:00

. . Mellandottern är på PRAO nu. Vi trodde att det var skolans (och enbart skolans) sak att ordna PRAO-platser till sina elever, men antingen har vi missuppfattat det hela eller så har skolans ansvarsområde i det fallet numera hamnat på eleverna/...

Presentation


En prickig blogg om vårt hundliv. :)

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4 5 6
7
8
9
10
11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21 22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2011 >>>

Senaste inläggen

Arkiv

Sök i bloggen

Länkar

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Casa di Strega's blogg med Blogkeen
Följ Casa di Strega's blogg med Bloglovin'

Get a (bad) translation


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se