Casa di Strega's blogg

Direktlänk till inlägg 10 februari 2011

Skumt...

Av casadistrega - 10 februari 2011 00:15

.

.

Inlägget nedanför, som jag skrev i bilen, såg inte riktigt ut som jag tänkt mig.    

Radbrytningen i texten fungerar uppenbarligen inte mellan Samsung Galaxy-mobilen och nätet, och det gick inte att lägga in bilder alls.

Så - i fortsättningen blir det nog bara korta & snabba inlägg från "inte hemma"-position. Såna som inte behöver smileysar, bilder eller nya stycken.

.

Tänkte att jag skulle hålla er uppdaterade på vad som händer på valpfronten, så här kommer en lite mer utförlig blogg!

.

Vi mätte Dixies magmått när vi kom hem från det första Izor-besöket, så att vi skulle ha ett "startmått" att jämföra med. Måttbandet hamnade på hennes smalaste ställe, alltså precis framför bakbenen och magen blev då 45 cm i omkrets.


  

Tanken är att den här lilla tabellen ska uppdateras någon gång i veckan (kanske mest för att jag är en så vetgirig & nyfiken person) så att ni också "ser" vad som händer här på hemmafronten.    

.

Vi har så smått börjat förbereda valprummet. En hel hög med nya grå fällar är inhandlade...

...och valpmatskålar:

       

Vårt lilla husapotek för hund är genomgånget & kompletterat och min mamma, som är legitimerad barnmorska (förvisso för människor, men bättre det än ingen alls    ) är bokad för hemmabesök med övernattning i slutet av mars.    

Jag hittade den här texten på nätet, som beskriver lite om vad som händer i hundmagen under dräktighetsveckorna. Tänkte dela med mig av den till er också! 

..

"Lite om dräktighet

  .

Dräktighetstid: I medeltal är en tik dräktig 63 dygn från parning med en variation från 56-72 dagar. Variationen beror på flera saker men viktigaste faktorn är när tiken haft ägglossning.

 .

Tecken på dräktighet

- viss svullnad av vulvan kvarstår efter löpet
- tiken är illamående i vecka 3 och/eller vecka 5
- ibland förekommer en lindrig blödning från vulva under någon/några dagar i vecka 3
- rodnad av spenarna från ung. vecka 4
- spen- och juverförstoring från vecka 5
- bukförstoring från vecka 5
- klar, seg flytning från 4-5 veckan
- fosterrörelser från vecka 7

  

Fostrets utveckling, vecka 1–3:
Efter en vällyckad parning transporteras äggen in i äggledaren, och celldelningen startar. Efter ca 8-12 dagar består fostret av 16 celler, också kallat morula-stadiet, och i den storleken kommer det in i livmodern. Celldelningen fortsätter i livmodern.

.

Fosteranlagen är den kommande veckan inte fästa i livmoderväggen, utan flyter fritt omkring.
Efter ca 3 veckor, med en variation på mellan 17-22 dagar, är fosteranlagen fritt fördelade i de två livmoderhornen och är nu på väg att fästas på livmoderväggen. Fosteranlagen är vid denna tidpunkt ca 1 cm långa och påminner om en liten fisk med utväxter, som senare blir till fram- och bakben.

.
Då fosteranlagen har fastnat i livmodern, bildas moderkakan, som blir fostrets förbindelse med modern. Moderkakan tillför de näringsämnen som fostret skall använda under den kommande utvecklingen. Fostret förbinds med moderkakan via sin navelsträng.

.


  

.1. Äggstock

2. Livmoderhorn

3. Livmoder

4. Vagina

5. Urinblåsa

6. Äggledare

 .

  

 .

Vecka 4
Man kan nu tydligt skilja på fram- och bakben. Örsnibbarna är synliga som små veck och innerörat och ögonen bildas denna vecka. Fostren kan i detta stadium kännas som små valnötter på ca 2,5 cm och dräktigheten kan påvisas vid ultraljudsundersökning från denna tidpunkt.

 .

Vecka 5
Under denna vecka formas ögonlocken, och morrhåren på överläppen och över ögonen anläggs. Örsnibbarna växer, så de nästan täcker över örongången. Fem par bröstvårtor med tillhörande mjölkkörtlar, samt de yttre könsorganen börjar utvecklas.

.
Denna vecka kommer fostrets tassar att börja forma det som senare blir till trampdynor och tår. Omkring dag 33 stängs gommen, så efter detta, kan gomspalt inte längre uppstå. Överhuvudtaget är detta den mest riskfyllda tiden, när kemikalier och annat kan skada fostret.

Nu börjar också tarmsystemet att bildas, som på detta stadium fortfarande är kvar i navelsträngen.

.
Ultraljudsundersökning är den mest använda metoden för ”bäbisbevis” så här långt. Tiken brukar först nu visa de första tecknen på dräktighet med ett ändrat beteende, men buken har ännu inte ändrat form.


Vecka 6
Örsnibbarna och ögonlock växer och täcker i slutet av veckan örongång och ögon. De yttre könsorganen börjar förändra sig till han- och honkönsutseende.

 
I början av veckan skiljs tårna helt, och i slutet av veckan kommer klorna att bildas. Längre morrhår börjar växa ut.
Tarmsystemet lämnar navelsträngen och befinner sig nu i bukhålan.
Hos tiken ses en svag rosafärgning av bröstvårtorna, och beroende på antalet valpar i livmodern ökar buken i omfång.

.
Fostret liknar nu den färdiga valpen, men kan inte överleva utanför livmodern. Från denna tidpunkt är det egentligen bara storleken på valparna som ändras.
Förbeningen i skelettet är nu så långt gången, att man från dag 41-42 kan se fostren på röntgenbilder.

Det är nu för första gången i dräktigheten möjligt att se fosterrörelser.
Tikens buk är i de flesta fall betydligt förstorad, och mjölkproduktionen har börjat.

.
Tikens foder bör nu vara ett specialfoder för dräktiga tikar/valpar, men inte i stora mängder. Det är ingen fördel att tiken blir för tjock innan valpningen.

.

Under denna vecka kommer valparnas päls att börja växa ut, och färgmarkeringar brukar kunna ses.
Tassarna och trampdynorna är nu färdigbildade.

.

Vecka 7
Fostren är färdigbildade och kan nu kännas, ibland kan fostrens hjärtslag höras och man kan se hur de rör sig. Tiken är nu mest besvärad av sin vikt och sitt omfång och får i denna period bekanta sig med sin valplåda. Mjölkkörtlarna är spända och fulla med mjölk. 

 .

Vecka 8
Den sista veckan av dräktigheten förbereder sig tiken för födseln. Hon blir lugnare och intresserar sig inte så mycket för att leka, och kan vara mindre social än normalt. De sista 2-3 dygnen innan födseln bör man reducera fodermängden med 30-40 %, och det sista dygnet innan själva födseln vill tiken normalt inte äta alls.

.
Från ca 60:e dagen kan fostret överleva utanför livmodern.
.
 

Tiken bör senast en vecka innan födseln introduceras till eget ställe att valpa på, bäst är en välinredd valplåda. Här vill hon kunna göra något som liknar det naturliga bobyggandet ute i naturen, som många tikar håller på med 2-4 dygn innan födseln. Bobyggandet består i att samla ihop filtar och trasor, hon river och gräver i valplådans botten.
.

För att bättre kunna förutsäga den exakta dagen, kan man denna vecka ta tikens temperatur 2 gånger dagligen. När det konstateras att temperaturen sjunker kan man med fördel tempa tiken var 3:e-4:e timme. När temperaturen ligger ca 1-1½ grad under det normala vid flera mätningar med någon timmes intervall, kommer födseln att sätta igång inom 12-24 timmar.

Öppningsperioden tar typiskt sett 4-6 timmar, men kan i mer sällsynta fall ta upp till ett dygn. Bäckenmuskulaturen slappnar av, och hos en del tikar uppstår mjölkanspänning flera dygn innan födseln.

Omedelbart innan födseln blir tiken ofta orolig och rastlös. Vid dessa värkar pressar livmodern fram den första valpen ned i födelsegången.  

Födelsevägen skall utvidgas och fostret skall pressas ner i bäckenet innan de riktiga krystvärkarna sätter i gång. Under detta skede kommer fosterhinnorna vid någon tidpunkt brista och innehållet flyta ut. Man säger att "vattnet har gått" och då startar den riktiga födseln."

.

Jag tycker att tiden gått så fort de här första tre veckorna, och ändå är det såå långt kvar innan vi vet om/vad/när det blir valpar...  

  

.

På återhörande snart igen!      

Frid!      

.

 
ANNONS
 
Ingen bild

Christina igen

10 februari 2011 15:09

Fy nu tycker jag synd om Dixie när hon ska gå igenom ev en förlossning.....;)själv hade man nog med en tjatting åt gången...hua, nejdå det kommer att gå bra, du är ju så förberedd. Kram på er alla

 
Anette o Nilla

Anette o Nilla

10 februari 2011 15:52

måste mäta min tjockprick runt magen ikväll och kolla vilken "vecka" hon hamnar i... ;) Med bara mat i magen allstå.

http://www.nilla.webb.se

 
Pia

Pia

10 februari 2011 19:45

Ha ha jag mätte Wilma när jag kom hem Hon är i drygt tredje veckan ( jungfrufödsel Kanske ;) )enligt måttbandet a la Strega Jag som tycker hon är smal ;) Kul att läsa så ingående om hur en valp växer i magen Otroligt vad fort det går Ska bli kul att följa Dixies midjemått Och jag håller tummarna för att Wilma inte ökar ;)

http://www.dalmatinerna.se

 
emelie

emelie

10 februari 2011 21:12

spännande att få följa allt! håller verkligen tummarna för valpar!

http://www.prickig.se

 
Cilla

Cilla

10 februari 2011 22:30

Rolig lasning!

http://www.daimilus.net

 
Monica

Monica

11 februari 2011 22:15

Hoppsan vad fort det gått! Blir det ultraljud eller väntar ni och ser?

http://pudal.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av casadistrega - 23 april 2012 00:00

. .   . Vi har fått ett mail från Danmark. Det var inte ett positivt mail den här gången. . Jag skriver mer senare. . Sov gott & dröm sött, lilla älskade tant Brun!    .    .  . . Frid!       . ...

Av casadistrega - 20 april 2012 00:00

. . På söndagen var det dags för den långa färden hem igen, fast utan mellandottern.      Hon stannade kvar hos våra vänner på/vid Ambassaden i väntan på att PRAO'n skulle börja. . . Ambassadens utsida: .   Ambassadens insida:  ...

Av casadistrega - 15 april 2012 00:00

.   Andra och sista dagen i Helsingfors innan vi lämnade över mellandottern till Ambassaden och for hem mot Sverige igen. Neo & Mille har hjälpt till med bilder! Tack!       . . . Det regnade även denna dag, men vi slapp iaf snöflingor o...

Av casadistrega - 13 april 2012 00:00

. . Är ni redo för en ny dos av värdelöst vetande?       . Here we go! . Eller, förresten – först två svar till Anette & Christina från förra inlägget; . Till Anette: Jag har också hört att man i vissa delar av Finland, liksom p...

Av casadistrega - 11 april 2012 00:00

. . Mellandottern är på PRAO nu. Vi trodde att det var skolans (och enbart skolans) sak att ordna PRAO-platser till sina elever, men antingen har vi missuppfattat det hela eller så har skolans ansvarsområde i det fallet numera hamnat på eleverna/...

Presentation


En prickig blogg om vårt hundliv. :)

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2 3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14 15
16
17
18
19
20
21
22 23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2011 >>>

Senaste inläggen

Arkiv

Sök i bloggen

Länkar

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Casa di Strega's blogg med Blogkeen
Följ Casa di Strega's blogg med Bloglovin'

Get a (bad) translation


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se