Casa di Strega's blogg

Direktlänk till inlägg 10 november 2010

Men NU har det snöat!

Av casadistrega - 10 november 2010 00:00

.

.

  

  .

Började som bäst fundera på om vi skulle få någon snö alls innan jul här i Uppland, när det igår mörknade alldeles för tidigt på eftermiddagen och kung Bore anlände i full storm. Det blåste 15 sekundmeter och snöflingorna föll lika mycket på tvären som nedåt.

.

När jag hämtade hem döttrarna från skolan, så blev bilen bombarderad av stelfrusna grankottar på den lilla skogsvägen närmast vårt hus – och det kändes betydligt säkrare att köra ut på ”stora” vägen. Åtminstone ett par hundra meter, för sedan hamnar man jämsmed ett jättegärde och då höll bilen istället på att blåsa ner i diket. Och vi har ingen liten bil…

.

Det var hyfsat väglag till skolan men urartade till full snöstorm på vägen hem.

 .

  

.

    

 .

Nu är jag ju ganska så förtjust i både kyla och vinter, så jag klagar inte – men någon ju jutsu-träning för yngre döttrarna inne i staden i gårkväll blev det inte, för på bara ett par timmar fick vi 2 dm snö och med tanke på hur det stormade, så var det bara på vissa ställen som det fanns farbar väg härute. Vår granne – han som plogar åt oss – var inte hemma, så det blev en inomhuskväll med familjen, nybakat bröd, varm O’boy & massor av värmeljus istället.

.

Och nu kommer det en liten dos Värdelöst vetande! Visste ni detta om snö och snökristaller?

      

.

Snö är nederbörd i form av iskristaller, enstaka eller sammanfogade, som faller från ett moln men kan även referera till snö som ligger på marken. Snöfall betecknar specifikt nederbörden och snötäcke betecknar snö på marken. Snö som virvlar upp från marken av tillräckligt kraftig och byig vind kallas snödrev. Snörök är ett tunnare snödrev, och ses företrädesvis på vägar.

.

Snö uppstår i de övre luftlagren när luft mättad med vattenånga kyls ned i temperaturer under 0 °C, vattenångan bildar då antingen fina droppar eller iskristaller.

.

Iskristallerna är vanligen platta och tunna, och har typiskt en sexarmad struktur i likhet med vanlig is. Vilken form denna kristall antar beror på temperatur och fuktighet. Särskilt i temperaturintervallet -12 till -16 grader är tillväxten av iskristallen särskilt gynnsam och ger upphov till den klassiska sexarmade strukturen, en så kallad snöstjärna. Vid högre temperaturer kan snöstjärnan vara trearmad, medan armarna vid riktigt låga temperaturen kan flyta ihop så att flingan blir mer rund. Det stämmer inte att det inte finns två identiska snöstjärnor, men sannolikheten att påträffa två exakt likadana är försvinnande liten.

.

När snöstjärnor faller genom fuktig luft nära noll grader får de en fukthinna, vilket gör att snöstjärnorna kan fastna på varandra och bilda en snöflinga. Särskilt stora snöflingor som bildas på detta sätt kallas lappvantar.

.

  

 

Förekomst av snö i världen:


Turkosa länder - Snöfall förekommer på platser belägna över och under 1000 m.ö.h

Klarblå länder - Snöfall förekommer på platser belägna över, och i sällsynta fall även under, 1000 m.ö.h

Rosa länder - Snöfall förekommer endast på platser belägna över 1000 m.ö.h. 

Grå länder - Ingen snö alls.”


Källa: Wikipedia m.fl

 .

     

.

Dixie är av den åsikten att snö, kyla och vinter helst borde avskaffas. Hon går inte ens ut utan en liten hjälpande puff i baken, tittar anklagande på oss när vi tvingar henne att kissa utomhus och darrar gärna väldigt ynkligt om hon vet att vi iakttar henne. 

 .

  

Har hon väl kommit över den första köldchocken, så finner hon sig i våra långpromenader (så länge hon får röra på sig hela tiden) och kan t.o.m leka med Leo i snödrivorna – även utan täcke.

.

Några bilder från tidigare får illustrera hennes åsikt om det vita, kalla…

Våra musdosor som jag skrev om för ett tag sedan har varit ikopplade i någon vecka nu – och…      …inomhusmössen har minskat betydligt i antal!

Det händer fortfarande att vi hittar någon enstaka muslort där den inte borde vara, men inga fler möss hörs springa ikapp i innerväggarna på kvällarna och det är förhållandevis länge sedan vi fick napp i musfällorna. Totalt den här säsongen har vi fångat och släppt ut 8 stycken – och med lite tur så har vi nu kommit tillrätta med våra snyltgäster! Döttrarna vill förstås fortfarande ha en katt, men husse vidhåller att vi ska avvakta med det inköpet..

      

.

Några bilder från Halloween kommer här:

.

 

 ..

Ann-Sofie, Kennel Prickiga pojkar tipsade om orange (och väldigt pumpalik) köttfärsfylld paprika att äta och det provade vi förstås. Just den bilden är snattad från nätet någonstans, för inte var våra paprikor så där snygga när de kom ut ur ugnen.     

 ..

Till efterrätt serverade vi vaniljglassfyllda apelsiner, med chokladfingrar i. Först vår egen bild av ”tillverkningen”, sedan någon annans bild av det färdiga resultatet – vi har lite att arbeta med till nästa år, då just ”sammansättningen” av maträtterna inte var det lättaste att få snyggt och prydligt...  

.

   

.

   

 .

Och så Tim förstås – han blev också Halloweendekorerad i år!   

.

   

 .

Sist idag vill jag passa på att tacka både Bara Sara & Anette med Izor för awarden jag tilldelades i era bloggar den 30 oktober & den 2 november! Tack!

.

     

 .

För er som inte redan vet det, så är Bara Saras blogg (numera) proppfylld med bilder på familjens senaste nytillskott, lilla Lakriz Izorsson – en riktig godbit som ger brunprickiga Coco en svettig vardag!  

Och Izor är ju en favorit sedan länge, länge...   

 .

.

Frid!     

 
ANNONS
 
Ann-Sofie

Ann-Sofie

11 november 2010 07:13

jaa vad jag längtat efter din blogg..har kikat efter uppdateringar ofta :)
den efterrätten såg jättegod o fin ut :) måste testas :)
i går kom ännu mera snö här o allt är så fint..men läskigt då vägarna är hala så vi har också fått ställa in annicas kvällsaktiviteter.Men myskvällar är inte så tokigt istället :)
dixie är klok..mina galningar vill bara ut i snön hela tiden !

http://prickigapojkar.blogspot.com

 
Pia

Pia

11 november 2010 08:22

Vad härligt att musdosorna verkar funka :D Roligt att läsa om snö Synd att inte Sverige tillhör de grå länderna ;) Du undrade hur höga de skånska "bergen" är Ingen aning men höga nock för att man ska svära, pusta ve och förbannelse över dem .

http://www.dalmatinerna.se

 
Ingen bild

Christina

11 november 2010 11:31

Gillar Dixi bilderna :) hon är för go. Vi var också ute i tisdags i detta oväder...skönt att komma hem. Vi kom ju på att dom sista prickarna flyttar på lördag å då var vi tvungen att pussa på dom en sista gång....
Va duktiga ni är med de Halloween firandet,såg hel festligt ut med paprikan/apelsinen måste nog prova nån gång...
T.o.m Tim fick fira :) hoppas spindeln inte var farlig ;)
Ha de gött alla.

Va påhittig du var med Lakriz Izorsson :)

 
Anette o Nilla

Anette o Nilla

11 november 2010 12:30

Vad söt Dixie är när hon ska försöka ta sig nedför trappan utan att nudda i snön... =)
Vi fick också massa snö igår, och Nilla, som egentligen är väldigt frusen, blir som en valp när hon får springa runt i nysnö.

http://www.nilla.webb.se

 
emelie

emelie

11 november 2010 21:54

snöflingor är häftiga! men et betyder inte att jag vill se dom många dagar om året för det. ;) niklas gillade verkligen att tim fick klä upp sig, men inte att det var en spindel. spindlar är inte populära i vår familj. ;)

http://www.prickig.se

 
Anette

Anette

12 november 2010 17:24

hahaha...dom där bilderna på Dixie kommer man nog aldrig glömma =) stackarn! ;)
Smarriga halloween bakelser/ mat =)) Riktigt påhittiga ni är =)
Härligt att musdosorna funkar å hoppas ni slipper skaffa katt ;)
Izor hälsar med en blöt puss

http://ivrigaizor.blogspot.com

 
Bara Sara

Bara Sara

12 november 2010 22:01

Love your blog, as you know!
Du är verkligen grym på text! MERA!!

Och tack för din ord, vad glad jag blev när jag såg det! KRAM!

http://dizela.blogg.se

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av casadistrega - 23 april 2012 00:00

. .   . Vi har fått ett mail från Danmark. Det var inte ett positivt mail den här gången. . Jag skriver mer senare. . Sov gott & dröm sött, lilla älskade tant Brun!    .    .  . . Frid!       . ...

Av casadistrega - 20 april 2012 00:00

. . På söndagen var det dags för den långa färden hem igen, fast utan mellandottern.      Hon stannade kvar hos våra vänner på/vid Ambassaden i väntan på att PRAO'n skulle börja. . . Ambassadens utsida: .   Ambassadens insida:  ...

Av casadistrega - 15 april 2012 00:00

.   Andra och sista dagen i Helsingfors innan vi lämnade över mellandottern till Ambassaden och for hem mot Sverige igen. Neo & Mille har hjälpt till med bilder! Tack!       . . . Det regnade även denna dag, men vi slapp iaf snöflingor o...

Av casadistrega - 13 april 2012 00:00

. . Är ni redo för en ny dos av värdelöst vetande?       . Here we go! . Eller, förresten – först två svar till Anette & Christina från förra inlägget; . Till Anette: Jag har också hört att man i vissa delar av Finland, liksom p...

Av casadistrega - 11 april 2012 00:00

. . Mellandottern är på PRAO nu. Vi trodde att det var skolans (och enbart skolans) sak att ordna PRAO-platser till sina elever, men antingen har vi missuppfattat det hela eller så har skolans ansvarsområde i det fallet numera hamnat på eleverna/...

Presentation


En prickig blogg om vårt hundliv. :)

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< November 2010 >>>

Senaste inläggen

Arkiv

Sök i bloggen

Länkar

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Casa di Strega's blogg med Blogkeen
Följ Casa di Strega's blogg med Bloglovin'

Get a (bad) translation


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se